1. Neuropathie (beschadiging van de zenuwen).
Beschadiging van de zenuwen zorgt ervoor dat u minder of geen gevoel meer waarneemt. Hierdoor kunnen er drukplekken of wondjes ontstaan die te laat worden opgemerkt. Typerende kenmerken van neuropathie zijn:

  • Doof of tintelend gevoel in de tenen en voeten
  • Gevoel alsof er een strakke band of kous om de voet zit
  • ’s Nachts het gevoel hebben van warme voeten
  • De deken niet kunnen verdragen
  • Het liefst op een koude vloer willen staan
  • Onzekere gang, vooral in het donker

2. Angiopathie (verminderde doorbloeding).
Diabetici hebben een grotere kans op een verslechterde doorbloeding in de voeten. Klachten kunnen zich bijvoorbeeld uiten in kramp in de kuiten bij het lopen (etalagebenen of claudicatio intermittens). Ook blauwpaarse verkleuringen van de tenen of koude voeten zijn typerende kenmerken. Wanneer er een wondje op uw voet ontstaat zal dit slecht genezen door de verminderde doorbloeding.

3. Verminderde bewegelijkheid in de gewrichten.
Doordat mensen met diabetes een verstoorde bloedsuiker hebben, kan de suiker zich aan de gewrichtskapsel binden. Dit leidt tot een verminderde bewegelijkheid (Limited Joint Mobility) in uw gewrichten en kan zorgen voor standsafwijkingen van uw voeten.

4. Standsafwijkingen.
Doordat bepaalde zenuwen in uw voeten uit kunnen vallen, kunnen de kleine voetspieren slechter gaan werken. Dit kan als gevolg hebben dat er een standsverandering optreed. Een standsverandering kan er voor zorgen dat er op andere plekken dan normaal druk en wrijving op de voet ontstaat. De combinatie van druk en wrijving op de voet is vaak de oorzaak van een (slecht genezende) wond. De schoen speelt hier doorgaans ook een belangrijke rol in.

5. Als gevolg van bovenstaande is de kans op slecht genezende wonden aanzienlijk groter dan wanneer er geen complicaties aanwezig zijn. Wonden die slecht genezen kunnen makkelijk gaan ontsteken. Een ontsteking kan tot op het bot komen waardoor het bot zal ontsteken. Ontstekingen van wonden kunnen daarom een amputatie van een teen of deel van de voet als gevolg hebben.

Lees verder hoe u voetproblemen bij diabetisch kan voorkomen.

image_monofilament