Reuma

Reumatische aandoeningen zijn onder te verdelen in 3 hoofdgroepen: ontstekingsreuma, artrose en wekedelenreuma.

Reuma is een aandoening aan of rondom een gewricht die niet veroorzaakt is door een letsel of ongeval. Bij reuma heeft u één van de volgende klachten:

• het slijmvlies in uw gewrichtskapsel is ontstoken (ontstekingsreuma)
• het kraakbeen in een gewricht is beschadigd (arthrose)
• u heeft pijn aan het bindweefsel rondom het gewricht (wekedelenreuma)

Ontstekingsreuma
Als uw gewrichtsslijmvlies ontstoken is, maakt u meer gewrichtsvocht aan dan nodig is. Het gewricht zwelt daardoor op en dat veroorzaakt pijn en stijfheid. De ontsteking zorgt er ook voor dat u zich moe en lusteloos voelt. Akyloserende spondylitis (ziekte van Bechterew) en reumatoïde artritis (RA) zijn bekende vormen van ontstekingsreuma. Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Dat is een ziekte waarbij het afweersysteem het verschil tussen goede (lichaamseigen) en slechte organismen (virussen en bacteriën) niet kent en daardoor eigen weefsel aanvalt.

Artrose
Artrose wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Het lijkt daardoor alsof het alleen voorkomt bij ouderen. Dat is niet het geval. Ook jongere mensen kunnen artrose krijgen. Bij artrose raakt het kraakbeen beschadigd en wordt slechter van kwaliteit. De botten gaan daardoor tegen elkaar schuren. Dat veroorzaakt pijn en stijfheid en hierdoor krijgt u moeite met bewegen.

Wekedelenreuma
Om uw gewricht heen zitten het gewrichtskapsel, de slijmbeurs, banden, pezen en spieren. Dit zijn de zogenaamde weke delen. Als u pijn heeft aan deze weke delen kan er sprake zijn van wekedelenreuma. Soms wordt pijn bij deze vorm van reuma veroorzaakt door een ontsteking, bijvoorbeeld bij peesontsteking (tendinitis) en slijmbeursontsteking (bursitis). Soms doen de spieren en pezen langdurig pijn, maar zijn niet ontstoken. Er zou dan bijvoorbeeld sprake van fibromyalgie kunnen zijn. Mensen met fibromyalgie hebben naast pijn ook last van vermoeidheid en slaapproblemen.

1. Normaal gewricht; 2. Ontstoken gewricht, het gewrichtskapsel is opgezet;

3. Artrose: beschadigd kraakbeen van het gewricht; 4. Weke-delen-reuma: gebied rondom het gewricht is pijnlijk.