1. Laat uw voeten regelmatig controleren door uw podotherapeut of uw (medische) pedicure. Zo voorkomt u vroegtijdig complicaties.
  1. Laat eelt periodiek deskundig verwijderen en uw nagels verzorgen door een (medische) pedicure. Veel reumapatiënten hebben moeite met het verzorgen van hun voeten dankzij pijnlijke handen. De (medisch) pedicure kan u hierbij helpen. Tevens kan overmatige eeltvorming er voor zorgen dat er een overdruk ontstaat op uw voet. Dit kan resulteren in een pijnlijk drukplek, likdoorn of zelfs een wond. Kenmerkend hierbij is de donkere (blauwe) verkleuring onder het eelt.
  1. Draag schoeisel met de juiste pasvorm. Doordat uw voetstand veranderd en uw tenen kunnen vervormen is de kans aanwezig dat uw gebruikelijke schoenen niet meer geschikt zijn voor uw voeten. De meeste drukplekken en wondjes bij reumatische patiënten ontstaan ter hoogte van de teenpartij. Vaak is het dragen van een schoen met onvoldoende ruimte hier de oorzaak van. Uw podotherapeut zal (eventueel in overleg met een orthopedische schoenmaker uw schoenen beoordelen en tips geven over de juiste pasvorm en functionaliteit passend bij uw voeten.
  1. Loop nooit op blote voeten. Bij het lopen op blote voeten worden vergroeide gewrichten teveel belast en kunnen drukplekken verergeren.
  1. Controleer altijd de binnenzijde van uw schoen op aanwezigheid van bijvoorbeeld steentjes die uw voet kunnen beschadigen.
  1. Trek dagelijks schone, naadloze sokken aan. Doordat uw tenen extra gevoelig kunnen zijn kan de naad van uw sok tegen uw tenen aandrukken. Hiervoor zijn speciale sokken verkrijgbaar zonder naden.
  1. Was uw voeten dagelijks en droog ze zorgvuldig af, vooral tussen uw tenen. Gebruik hiervoor een zachte dunne handdoek.
  1. Een voetbad is niet geschikt voor reumapatiënten. Dit maakt uw huid te zacht waardoor deze sneller beschadigd.
  1. Smeer uw voeten regelmatig in met crème. Op deze manier houdt u uw huid sterk en gezond.
  1. Draag schoeisel met de juiste loopzool. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het bij ontstekingsreuma aan te raden om schoenen te dragen met een minder buigzame loopzool. Dit wordt ook wel een schoen met een afwikkeling genoemd. Juist bij ontstekingsreuma kunnen pijnlijke gewrichten ontlast worden door een schoen te dragen met een stijvere loopzool.
  1. Begin vroegtijdig met het dragen van podotherapeutische zolen. In een vroegtijdig stadium van ontstekingsreuma (met geringe standsafwijking van de voeten) kan een podotherapeutische zool al verlichting geven van pijnlijke gewrichten. Naast de medicatie kunnen podotherapeutische zolen toekomstige vergroeiingen voorkomen.

Afbeeldingsresultaat voor reuma voeten