Veel patiënten komen via de reumatoloog of huisarts terecht bij de podotherapeut. Het is voor een patiënt vaak niet makkelijk om te accepteren dat hij/zij een reumatische aandoening heeft en daarvoor hulpmiddelen moet gaan gebruiken en extra zorg nodig heeft. Goede informatie over het ontstaan van de klachten en wat een podotherapeut voor de patiënt kan doen, is dan ook erg belangrijk. De pijn van de reuma kan een podotherapeut meestal niet volledig wegnemen. Maar vaak kan de podotherapeut de klachten wel verlichten en de patiënt meer stabiliteit en een betere mobiliteit geven.

Behandeling kan bestaan uit:
• een teenorthese (een op maat gemaakt siliconen ‘spalkje’) waarmee drukplekjes op de tenen worden voorkomen of verminderd,
• podotherapeutische zolen om de druk onder de voet te verminderen en, indien mogelijk, de stand van uw voet te verbeteren, en
• vilttherapie waardoor plekjes of wondjes direct drukvrij kunnen worden gelegd.
Als confectieschoenen pijnklachten veroorzaken of teveel druk op de voet uitoefenen, kan een podotherapeut de patiënt ook in contact brengen met een orthopedisch schoenmaker die de patiënt kan voorzien van (semi)orthopedisch schoeisel.

Wanneer een patiënt eenmaal onder behandeling van een podotherapeut is zal de podotherapeut de patiënt vaak adviseren in aanvulling op zijn/haar behandeling de algemene voetverzorging te laten uitvoeren door een medisch pedicure of een pedicure met reuma-aantekening. Vanzelfsprekend is het van belang dat de patiënt regelmatig op controle komt bij de podotherapeut.

Er zijn ruim 200 verschillende soorten reuma en iedere patiënt is verschillend. Daarom stelt de podotherapeut, na uitvoerig onderzoek en in overleg met de patiënt, voor iedereen een apart behandelplan op.

Afbeeldingsresultaat voor reuma voeten