Ouders maken zich vaak zorgen over de stand van de voeten en benen van hun kind. Vaak is deze bezorgdheid niet nodig. In de meeste gevallen gaat het om de normale ontwikkeling van de kindervoet.

PASGEBOREN TOT 1 JAAR
De platte vorm van babyvoetjes wordt veroorzaakt door het dikke vetkussen dat onder de voet aanwezig is. De botten en spieren zijn nog niet volledig ontwikkeld. Wanneer de voetjes eenmaal belast gaan worden, staan de voeten eerst ver uit elkaar met de benen in een O-stand om het onzekere voortbewegen makkelijker te maken.

VANAF 1 ,5 JAAR
Het kind heeft nu ongeveer rechte benen. Letterlijk met vallen en opstaan worden de spieren getraind en wordt het lopen steeds zekerder.

TUSSEN 2 EN 3 JAAR
Nu wordt de O-stand van de benen een X-stand. Ook de enkels vallen nu naar binnen (knikvoetjes). Dit is, tot op zekere hoogte, normaal.

VANAF 5 JAAR
De benen en de voeten groeien meer en meer in een rechte stand, de X-stand zal geleidelijk aan verminderen.

TUSSEN 6 EN 8 JAAR
De benen en voeten moeten recht staan. Over het algemeen is er tot de leeftijd van 6 tot 8 jaar geen reden om ongerust te zijn als de stand van de kindervoet niet overeenkomt met wat voor de leeftijd gebruikelijk is. Neem bij twijfel contact op met uw podotherapeut.