Huid

Drukplekken tenen

Door een afwijkende stand van uw tenen of voet kunnen er drukplekken ontstaan. Deze drukplekken kunnen eeltplekjes of zelfs likdoorns veroorzaken.

Likdoorn op of tussen de tenen

Een likdoorn, ook wel eksteroog of clavus genoemd, is een eeltplek die naar binnen groeit. In het midden van een eeltplek verzamelen zich dode huidresten die samen een likdoorn veroorzaken. Een likdoorn is kegelvormig waarbij de punt naar binnen toe groeit. Likdoorns ontstaan voornamelijk onder de voet of tussen de tenen.

Schimmelnagels

Schimmelnagels (onychomycose) zijn nagels die geïnfecteerd zijn met de schimmel. Ongeveer 25% van de bevolking heeft wel eens last van een schimmelnagel.

Eeltvorming (callus)

Het vormen van eelt (hyperkeratose) is een natuurlijke beschermingsreactie van het lichaam. De hoornlaag van de huid zal als verdediging op overmatige druk en wrijving verdikken. Door wrijving en druk worden de zenuwuiteinden voortdurend geprikkeld. Dit zorgt voor een verhoogde bloedtoevoer, met een versnelde celopbouw als gevolg. Ook door vertraagde afstoting van de hoornlaag kan de huid extra eelt aanmaken. Door de verdikking van de eeltlaag wordt de papillaire huidlaag dichtgedrukt. De cellen missen de nodige voedingstoffen en verhoornen sneller. Ze kunnen op dat punt niet meer in dezelfde mate afschilferen. Als de eeltlaag met de lederhuid gaat samengroeien kan dit pijnklachten geven. Onder de voet wordt eelt vaak gevormd onder de voorvoet en de hielen. Ook op en tussen de tenen kunnen eeltplekken ontstaan.

Voetschimmel

Voetschimmel (tinea pedis) is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door schimmels (dermatofyten). Deze schimmels tasten de hoornlaag van de opperhuid aan. Hierdoor ontstaat schilfering en kloofjes tussen de tenen, jeukende blaasjes aan de voetzolen of rode en schilferende huidafwijkingen die vooral aan de voetranden zichtbaar zijn. De meest voorkomende voetschimmel bevindt zicht tussen de tenen. Een andere benaming voor voetschimmel is zwemmerseczeem. Zeker 10% van de bevolking heeft last van voetschimmel. Het komt vooral bij volwassenen voor.

Likdoorn (clavus)

Likdoorns (clavus) worden veroorzaakt door langdurige druk op uw voet. Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een kegelvormige eeltplek die naar binnen groeit. In het midden van een eeltplek verzamelen zich dode huisresten die samen een likdoorn veroorzaken. Een likdoorn is te herkennen aan een donkere kleine verkleuring

.

Zweetvoeten

Onder zweetvoeten verstaan we voeten die snel stinken en vochtig worden. Iedereen zweet, en ook scheiden de voeten bij iedereen vocht af. Echter is het bij sommigen mensen zo dat er een grote hoeveelheid vocht wordt afgescheiden. We noemen dit overmatige zweetproductie. De onaangename geur kan hinderlijk zijn en veel mensen schamen zich hiervoor. Het is een veel voorkomend probleem en kan andere voetklachten veroorzaken, zoals voetschimmel.

Voetwrat (verrucae plantaris)

Wratten (verrucae) zijn bloemkoolachtige uitstulpingen van de huid. Een wrat wordt veroorzaakt door een infectie met een virus. Het virus dat wratten veroorzaakt heet humaan papilloma virus (HPV). Wratten zijn hierdoor besmettelijk. Een wrat kan in tegenstelling tot een likdoorn op een willekeurige plek op de voet zitten.