Wat is het?

Dit wordt ook wel: tractus iliotibialis-frictiesyndroom genoemd. Een runner’s knee / renners knie is een irritatie van een pees welke loopt aan de buitenzijde van het bovenbeen. De irritatie ontstaat door frictie van de pees over de knobbel van het kniegewricht aan de buitenzijde. De pijn zit aan de buitenzijde van de knie en straalt soms uit naar het onderbeen. Het is een veelvoorkomende klacht bij hardlopers. Ook is de trap aflopen vaak pijnlijk.

Een behandeling

De behandeling bestaat uit een onderzoek naar de oorzaak van de klachten (vaak afwikkeling van voet op de buitenzijde of late kanteling van de voet naar binnen) waardoor er frictie van de pees met de knieknobbel ontstaat. Een behandeling door middel van corrigerende (sport-) podotherapeutische zolen kan een oplossing bieden. Bij beenlengteverschil wordt er ook hakverhoging toegepast. Tevens wordt er een sportschoenadvies gegeven, daarnaast ook loopadvies: zoals lopen aan de andere zijde van de weg in verband met de bolling van het wegdek. Vaak in combinatie met fysiotherapie.

Het resultaat

Het te verwachten resultaat is goed tot klachtenvrij. Afhankelijk van de oorzaak moet de therapie blijvend worden toegepast.