Knie | Voorzijde knie

Overbelasting binnenste knieband (lig. collaterale mediale)

De binnenste knieband, het ligament collaterale mediale, is een driehoekige platte “band” aan de binnenzijde van de knie. Deze band heeft een lengte van ongeveer zeven centimeter. De binnenste knieband zorgt voor de stabiliteit aan de binnenzijde van de knie. Zonder de binnenste knieband zal de knie meer in X-stand komen te staan. Een bandirritatie van de binnenste knieband betreft meestal een chronische irritatie als gevolg van een afwijkende functie van de knie.

Overbelasting buitenste knieband (lig. collaterale laterale)

De buitenste knieband, het ligament collaterale laterale, is een driehoekige platte “band” aan de buitenzijde van de knie. Deze band heeft een lengte van ongeveer zeven centimeter. De buitenste knieband zorgt voor de stabiliteit aan de buitenzijde van de knie.

Tractus iliotibialis frictie syndroom

Een tractus iliotibialis frictiesyndroom, ook wel een lopersknie genoemd, veroorzaakt een pijn aan de buitenzijde van de knie. De pijnklacht treedt voornamelijk op bij hardlopers. Het gaat om een overbelastingsklacht van een pees (de m. iliotibialis) aan de buitenzijde van de knie.

Scheenbeenvliesontsteking (shin splints)

Scheenbeenvliesontsteking, ook wel mediaal tibiaal stress syndroom of shin splints genoemd, is een overbelastingsblessure van het onderbeen die vaak gezien wordt bij hardlopers, militairen en mensen die sporten beoefenen waarin veel gesprongen wordt.

Anticus logesyndroom

Bij het anticus logesyndroom is er sprake van een inspanningsgerelateerde pijnklacht ter hoogte van het scheenbeen. Het inspanningsgerelateerde compartimentsyndroom, ook wel logesyndroom genoemd, komt voor in diverse onderdelen van het onderbeen. In principe kan het logesyndroom in elke spier met een omhulsel (fascia) voorkomen. Het compartimentsyndroom van de scheenbeenspier (anticus loge) van het onderbeen treedt vaak op door specifieke locatie van dit compartiment.

Morbus Osgood-Schlatter

Morbus Osgood-Schlatter is een ziekte bij kinderen waarbij er pijn optreedt op de plaats van de aanhechting van de kniepees aan het scheenbeen. De ziekte is voor het eerst beschreven door chirurg Robert Osgood en Carl Schlatter. Bij de ziekte van Osgood-Schlatter ontstaat er een gevoelige knobbel op het scheenbeen net onder de knie.

Jumper’s knee

Bij een jumper’s knee, ook wel springersknie genoemd, is er sprake van een peesblessure (ligament patella) in de knie. De pijn bevindt zich aan de voorzijde van de knie. De term is ontstaan doordat het afzetbeen bij sporters die veel springen meestal is aangedaan. Denk hierbij aan hoogspringers, basketballers, volleyballers, verspringers en gewichtheffers. Een andere benaming voor jumper’s knee is patellatendinopathie.

Patellofemoraal pijnsyndroom

Het patellofemorale pijnsyndroom is een pijnklacht bij de knieschijf (patella). Andere benamingen hiervoor zijn anterior knie pain, chondromalacie patella, patello femoral dysfunction, retropatellair chondropathie (RPCP) en apexitis patella. Alle benamingen duiden op het niet goed functioneren van de knieschijf. De knieschijf sluit niet goed aan in de groeven van het bovenbeen waardoor er klachten ontstaan.

Artrose knie (gonartrose)

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruit is gegaan Het kraakbeen is dunner en zachter geworden. Dit proces kan in alle gewrichten optreden. Maar er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt zoals onderrug, knieën, heupen, enkels en het grote teen gewricht. Artrose is een proces dat langzaam verloopt en progressief is. Dat wil zeggen dat het niet zal overgaan en langzaam erger zal worden. De kwaliteit van het kraakbeen is al enige tijd dunner aan het worden voordat u klachten krijgt. Artrose is geen ouderdomsziekte en kan op iedere leeftijd voorkomen. Bij artrose in de knie is er minder kraakbeen aanwezig tussen de kop van het dijbeen (femur) en het scheenbeen (tibia).

Meniscus irritatie

De knie heeft twee menisci; de binnenste (mediale) en de buitenste (laterale) meniscus. De menisci bestaan uit vezelig kraakbaan en bevinden zich in het kniegewricht. Van bovenaf gezien hebben zij de vorm van een halve maan. In dwarsdoorsnede zijn ze wigvorming. Het wordt gevormd uit kraakbeen dat voornamelijk elastische en schokdempende eigenschappen bezit. De functie van de menisci zijn het geven van schokdemping in het kniegewricht en ze verzorgen de stabiliteit van het kniegewricht. Indien er een scheur zit in een van de meniscus spreken we van een meniscuslaesie. Meestal is de binnenste (mediale) meniscus aangedaan, omdat deze vaster aan het kapsel van het kniegewricht bevestigd zit. Hierdoor is deze minder goed bestand is tegen een verdraaiing van de knie. Naast een scheurtje in de meniscus kan het zo zijn dat de meniscus bij langdurige belastbare activiteiten geïrriteerd raakt. Ook bij het ouder worden slijten de menisci langzaam en worden ze minder elastisch.