Wat is het?

Een wratje (verruca) is een eeltvormige verharding in de huid, wat een bloemkoolvormige structuur heeft. Een wrat wordt veroorzaakt door een virus, dit virus zorgt ervoor dat de huidcellen zich sneller gaan delen.

Likdoorn of wrat?

Het doet met name pijn wanneer het wratje samengeknepen wordt. Soms kan ook loodrechte druk de pijn verergeren. Weet je niet of het een wratje of een likdoorn is?! Doe dan het volgende: knijpen pijnlijk = wratje, loodrechte druk pijnlijk = likdoorn.

 

Een behandeling

U komt bij de podotherapeut terecht wanneer de stikstofbehandeling onvoldoende effect heeft en/of de klachten en/of pijn blijven aanhouden. Soms komt u bij de podotherapeut ter voorbereiding van een stikstofbehandeling.

De behandeling bestaat uit het verwijderen van eelt en/of eventuele chemische behandeling met b.v. salicylzuur. Ook kan er een ontlastend viltverband bij u worden aangelegd. Indien de klachten blijven bestaan kunnen er ontlastende podotherapeutische zolen worden aangemeten, deze draagt u totdat de wratten zijn verdwenen.

 

Het resultaat

Het te verwachten resultaat is wisselend. Wanneer u geen last heeft van de wrat, is het advies om de wrat te laten zitten. Chemische behandelingen waaronder stikstof en salicylcuur doden niet altijd alle cellen die geïnfecteerd zijn, waardoor er een sterke neiging is tot het herhaaldijk terugkomen van de wrat. Ontlastende zolen geven verlichting bij aanhoudende klachten.

Zonder behandeling verdwijnt een wrat meestal binnen 2-6 jaar. Een wrat onder de voet worden bij voorkeur niet chirurgisch verwijderd vanwege kans op littekenvorming.