Wat is het?

Valgusstand betekend het naar binnen zakken van het hielbeen (calcaneus). De voetstand is vaak het gevolg van de eigenschappen van botten, spieren en banden en is dus vaak genetisch bepaald. Soms kan het echter ook ontstaan door te zwakke voetspieren. Als het hielbeen te ver naar binnen zakt kan dit veel problemen opleveren in de voet, zoals vergrote spanning op spieren aan de binnenkant of onder aan de voet. Dit heeft een verstoorde afwikkeling tot gevolg, waardoor er ook hogerop klachten kunnen ontstaan, bijvoorbeeld in de knie of heup.

Veelal zijn er wisselende klachten, vaak gelokaliseerd aan de binnenkant van voet, enkel of knie. Soms juist aan de buitenzijde door druk. De klachten ontstaan vaak na langer lopen of sporten.

 

Een behandeling

De voeten kunnen gecorrigeerd worden met podotherapeutische zolen. Vaak is hierbij een schoenadvies van belang. Soms kunnen ook oefeningen geadviseerd worden.

Het verwachte resultaat is goed tot klachtenvrij. De bereikte standsverbetering is bij het weglaten van de podotherapeutische zolen meestal niet blijvend (bij kinderen is volledige correctie soms mogelijk, afhankelijk van de oorzaak).