Wat is het?

Dit wordt ook wel: Hallux valgus genoemd. Een hallux valgus is een scheefstand van de grote teen, die vaak erfelijk bepaald is. Wanneer er sprake is van familiaire aanwezigheid, ook wanneer er nog geen klachten zijn, zo snel mogelijk bij signalering naar een podotherapeut. Bij vroegtijdige verwijzing is er vaker sprake van schoenproblematiek en nog niet zozeer van pijnklachten.

Een behandeling

Stadium 1: wanneer er sprake is van lichte neiging tot scheefstand van de grote teen zal de oorzaak opgeheven worden door middel van podotherapeutische zolen. De oorzaak is vaak het naar binnen lopen en/of afwijkende stand- en/of functie van het 1ste middenvoetsbeentje. Het verwachte resultaat is goed al is er wel blijvende correctie nodig door middel van een podotherapeutische zool.

In stadium 2: wanneer de pezen afglijden (de grote teen buiger en strekker) zullen er tevens podotherapeutische zolen gemaakt worden om verdere progressie te voorkomen maar daarnaast ook een silicone orthese (hulpstukje) als er pijnklachten zijn tussen de grote teen en de tweede teen. Het verwachte resultaat is het afremmen van de progressie van de hallux valgus.

In stadium 3: wanneer er sprake is van drukplekken met eeltvorming/eeltpitten en/of ontsteking van het vochtzakje zullen voornamelijk de pijnklachten weg genomen gaan worden. Dit door middel van schoenadvies, schoenmodificatie en/of ontlastende orthese en podotherapeutische zolen.

 

Het resultaat

Het verwachte resultaat is voornamelijk het bestrijden van de pijn en voorkomen van complicaties zoals eeltvorming, ontstaan van eeltpitten en veranderingen/misvormingen van de 2e teen.