Wat is het?

Een platvoet is een standsafwijking van de voet waarbij de voetholte in stand platter is dan normaal. Een normale voet heeft in stand een mooie voetholte, bij een platvoet wordt deze voetholte afgevlakt en kan tot helemaal plat op de grond staan. Een platvoet kan structureel of functioneel zijn. Een functionele platvoet is een eerder soepele platvoet waarbij de voet nog goed gecorrigeerd kan worden. Een structurele platvoet is een eerder stugge platvoet waarbij er minder correctie mogelijk is.

Groei van kinderen

Tijdens de groei zijn de voeten van kinderen veelal soepel en vaak zakken de voeten wat door in stand of bij het gaan. Dit hoeft echter geen probleem te zijn. Pas als er ook klachten optreden moet er gekeken worden naar een therapie. Een verwijzing is niet nodig wanneer de kinderen een leeftijd hebben van 6-7 jaar, een platvoet is dan namelijk fysiologisch. Kinderen moeten wel verwezen worden bij klachten (pijn, niet graag lopen) en bij extreme standsafwijkingen na de leeftijd van 6-7 jaar. De klachten kunnen sterk wisselen, voornamelijk pijn aan de binnenzijde van de voet, ook willen kinderen niet graag lopen.

Een behandeling

De behandeling bestaat uit corrigerende podotherapeutische zolen en spierversterkende oefeningen. Zonodig ook een verwijzing voor oefentherapie Mensendieck of Cesar of kinderfysiotherapie.

 

Het resultaat

Het te verwachten resultaat is pijnvrij, afhankelijk van hoe verstijfd de gewrichten zijn, blijft de platvoet al dan niet bestaan. Een platvoet is alleen (deels) corrigeerbaar als de afwijkingen nog niet structureel zijn.