Wat is het?

Nagels kunnen een afwijkende vorm hebben zoals een erg bolle nagel waardoor de nagel eerder in de huid kan gaan groeien. Daarnaast kan het zijn dat door foutief knippen van de nagels, zoals het weg knippen van de hoekjes van de nagel, de huid naar het open gedeelte groeit waar eerder de nagel zat en dat daarna de nagel verder groeit waardoor de nagel in de huid groeit en er een ingegroeide nagel aanwezig is. Dit kan een ontsteking veroorzaken waarbij vaak een wond aanwezig is. Deze wond geneest vaak slecht bij diabetespatiënten.

Het doet met name pijn wanneer er een ontsteking gaande is, bij een afwijkende nagelvorm of wanneer men zelf de nagel moeilijk kan knippen. Wanneer men gevoelsvermindering heeft dan wordt er geen pijn gevoelt ook al is er een sprake van een ingegroeide nagel (met een wond).

 

Een behandeling

De behandeling bestaat uit het schoonmaken en drukvrij van de nagel en het verwijderen van het ingroeiende deel van de nagel. Daarbij kan een nagelreconstructie worden toegepast en/of een nagelbeugel worden geplaatst om de groei van de nagel te begeleiden. Het te verwachten resultaat is herstel van de ingegroeide nagel. Bij onvoldoende herstel wordt men doorverwezen naar een diabetes voetenteam in het ziekenhuis of voor regelmatige voetverzorging doorverwezen naar een pedicure met diabetesaantekening.