Voet | Tenen

Overliggende tenen

Bij overliggende tenen ligt er een teen bovenop een andere teen. We zien deze standsafwijking bij zowel volwassenen als bij kinderen en kan in alle tenen voorkomen.

Likdoorn op of tussen de tenen

Een likdoorn, ook wel eksteroog of clavus genoemd, is een eeltplek die naar binnen groeit. In het midden van een eeltplek verzamelen zich dode huidresten die samen een likdoorn veroorzaken.

Drukplekken tenen

Door een afwijkende stand van uw tenen of voet kunnen er drukplekken ontstaan. Deze drukplekken kunnen eeltplekjes of zelfs likdoorns veroorzaken.

Hamer- en klauwtenen

Een hamerteen wordt ook wel eens een klauwteen genoemd. Dit klopt niet, want een hamerteen is iets anders dan een klauwteen. Beide standsafwijkingen van de tenen komen alleen voor bij de kleinere tenen en niet bij de grote teen.

Dikke of kromme nagels

Er zijn verschillende vormen van kromme nagels. Trommelstoknagels zijn erg bolle nagels en komt meestal alleen voor bij de vingernagels. Bij holle nagels (koilonychia) is de nagel hol waardoor de uiteinden van de nagels omhoog wijzen. Holle nagels zijn vaak erg dun en kwetsbaar. De pincet nagel, ook wel buisnagel genoemd, is de kromme nagel zoals ze vaak gezien worden in de podotherapeutische praktijk. De nagel krult naar binnen toe en vormt een soort tunneltje. Wanneer een van uw teennagels krom groeit heet dit hyperconvex.

Schimmelnagels

Schimmelnagels (onychomycose) zijn nagels die geïnfecteerd zijn met de schimmel. Ongeveer 25% van de bevolking heeft wel eens last van een schimmelnagel.

Ingegroeide nagel

Een ingegroeide teennagel (unguis incarnatus) ontstaat wanneer de nagel in de huid van de nagelwand groeit. Dit komt het vaakst voor bij de grote teennagel, maar de nagels van de kleinere tenen kunnen ook ingroeien. Een ingegroeide nagels komt veel voor bij jongeren, maar ook volwassenen kunnen hiermee te maken krijgen. Het betreft een conflict tussen de nagel en de huid.

Zenuwinklemming (mortonse neuralgie)

Mortonse neuralgie is een zenuwbeklemming tussen twee middenvoetsbeentjes. Mortonse neuralgie is een veelvoorkomende neurologische klacht die vaak voorkomt in de derde en vierde teen. De zenuw tussen de middenvoetsbeentjes is geïrriteerd of zelfs opgezwollen waardoor klachten ontstaan.

Zenuwpijn tenen

Zenuwpijn in de tenen of voorvoet, ook wel neuralgie genoemd, staat voor elke pijn die ontstaat in het gebied van een bepaalde zenuw in de voet. Er zijn verschillende soorten neuralgie, meestal worden ze vernoemd naar de plaatst waar het zich bevindt.

Scheve grote teen (hallux (abducto) valgus)

Bij een hallux valgus is er sprake van een scheefstand van de grote teen. We spreken van een hallux abducto valgus als er ook een draaiing in de grote teen aanwezig is. Een scheve grote teen gaat vaak gepaard met een knobbel op het grote teengewricht.