Voet | Onderzijde voet

Metatarsalgie

Metatarsalgie is de medische benaming voor voorvoetklachten. Metatarsalgie gaat vaak gepaard met pijnklachten onder de bal van de voet. De benaming duidt op een overbelasting van de middenvoetsbeentjes en de gewrichten in de voorvoet. Soms kan de overbelasting zorgen voor een ontsteking in de voorvoet.

Eeltvorming (callus)

Het vormen van eelt (hyperkeratose) is een natuurlijke beschermingsreactie van het lichaam. De hoornlaag van de huid zal als verdediging op overmatige druk en wrijving verdikken. Door wrijving en druk worden de zenuwuiteinden voortdurend geprikkeld. Dit zorgt voor een verhoogde bloedtoevoer, met een versnelde celopbouw als gevolg.

 

Morbus Köhler 2

Morbus Köhler 2, ook wel de ziekte van Freiberg of de ziekte van Köhler genoemd, betreft een groeistoornis van het tweede middenvoetsbeentje. Door de groeistoornis sterft een deel van het bot af.

 

Zenuwinklemming (mortonse neuralgie)

Mortonse neuralgie is een zenuwbeklemming tussen twee middenvoetsbeentjes. Mortonse neuralgie is een veelvoorkomende neurologische klacht die vaak voorkomt in de derde en vierde teen.

Hielspoor

Hielspoor is een doornvormige verkalking onder het hielbeen. Vaak wordt hielspoor verward met een peesplaatoverbelasting onder de voet (de fasciitis plantaris). Bij hielspoor (spina calcaneï) is er een aanhangsel aan het hielbot aanwezig ter hoogte van de aanhechting van de peesplaat.

Peesplaatoverbelasting (fasciitis plantaris)

Fasciitis plantaris of fasciosis plantaris is een peesplaatoverbelasting onder het hielbeen. Deze pees verbindt het hielbeen met de bal van de voet. De pees heeft een belangrijke functie in het afwikkelen en stabiliseren van de voet.

Ziekte van Ledderhose

Bij de ziekte van Ledderhose, ook wel morbus Ledderhose genoemd, zijn er verdikkingen aanwezig in de peesplaat aan de onderzijde van de voet. Deze verdikkingen worden op den duur steeds groter. Het kunnen één of meerdere verdikkingen zijn, maar doorgaans wordt slechts één verdikking waargenomen.

Ontsteking sesambeentjes (sesamoïditis)

Onder het grote teen gewricht bevinden zich twee kleine botjes; de sesambeentjes. Deze sesambeentjes staan in tegenstelling tot andere botten niet in verbinding met elkaar door middel van een gewricht, maar zijn ingekapseld door een pees (de m. flexor hallucis brevis). Bij sesamoïditis gaat het om een chronische ontsteking van de sesambeentjes.