Heup

Slijmbeursontsteking (bursitis subtrochanterica)

De bursa oftewel de slijmbeurs, is een met vloeistof gevulde buidel. Een bursa bevindt zich op plaatsen waar huid en spier over een uitstekend beenpunt moeten glijden. Het zorgt ervoor dat de weefsels soepel over elkaar glijden. Bij een ontsteking van een bursa wordt er gesproken van een bursitis, ook wel slijmbeursontsteking genoemd. Rond de heup liggen dertien bursa’s. De bursa trochanterica bevindt zich aan de buitenzijde van het heupgewricht.

Artrose heup (coxartrose)

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruit is gegaan Het kraakbeen is dunner en zachter geworden. Dit proces kan in alle gewrichten optreden. Maar er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt zoals onderrug, knieën, heupen, enkels en het grote teen gewricht. Artrose is een proces dat langzaam verloopt en progressief is. Dat wil zeggen dat het niet zal overgaan en langzaam erger zal worden. De kwaliteit van het kraakbeen is al enige tijd dunner aan het worden voordat u klachten krijgt. Artrose is geen ouderdomsziekte en kan op iedere leeftijd voorkomen. Bij artrose in het heupgewricht is er minder kraakbeen aanwezig tussen de kop van het bovenbeen (femur) en het bekken.

Beenlengteverschil

Als gevolg van een beenlengteverschil kunnen er verschillende klachten in voet, knie, heup of rug ontstaan. De meeste klachten komen voor aan één zijde van de rug of aan de buitenzijde van het heupgewricht. Denk hierbij aan een hernia, artrose van het heupgewricht, knieklachten, (lage) rugklachten, schouder- nek en hoofdpijnklachten. Klachten kunnen al optreden bij slechts een aantal millimeter aan verschil

.

Heupklachten bij afwijkende voetstand

Klachten in de heup worden veel gezien in de podotherapeutische praktijk. Er zijn diverse diagnoses die te maken kunnen hebben met heupklachten. Er kan sprake zijn van een overbelasting van een van de spieren of pezen die van en naar het heupgewricht toelopen. Daarnaast kan er een slijmbeursontsteking (bursitis subtrochanterica) aanwezig zijn of artrose van het heupgewricht. Ook zenuwklachten als ischias en een hernia kunnen pijnklachten in de heupregio geven. Al deze klachten kunnen indirect te maken hebben met de stand van uw voeten.

Ischias

Ischias is een naam van een zenuw die vanuit de heupen verder loop naar de achterzijde van het been tot aan de achterzijde van de voet. Bij een irritatie van deze zenuw spreekt met van een ischias. De ischias zenuw is dan vaak geïrriteerd, ontstoken, beklemd of beschadigd

.

Hernia (HNP)

Een hernia in de onderrug, ook wel hernia nuclei pulposi (HNP) genoemd, is een aandoening van de rug of nek waarbij de tussenwervelschijf uitstulpt. Door deze uitstulping kunnen er zenuwen bekneld raken, waarbij ernstige pijn kan ontstaan. De meeste hernia’s bevinden zich tussen de 3e, 4e en 5e lendenwervels (in de onderrug). Dit komt omdat dit de zwaarst belaste tussenwervelschijven zijn. Slechts 1 op de 8 hernia’s komt voor in de nek.