Voet | Buitenzijde voet

Peesoverbelasting (tendinopathie) m. peroneus brevis

De m. peroneus brevis is een spier die vanuit de bovenzijde van de kuit naar de buitenzijde van de voet gaat. Pijnklachten worden meestal waargenomen aan de buitenzijde van de voet.

Tailor’s bunion

Een Tailor’s bunion is een uitstulping aan de buitenzijde van de voorvoet ter hoogte van het kleine teengewricht.

Verzwikte enkel

Om de enkels stabiel en stevig te houden lopen er een aantal enkelbanden, spieren en pezen rondom de enkel. Dit houdt de botstukken stevig bij elkaar en zorgt ervoor dat voet goed kan bewegen. Wanneer de enkel verzwikt is worden de spieren, pezen en enkelbanden die langs de enkel lopen opgerekt. Meestal verzwikt de enkel zich naar buiten toe. We spreken dan van een inversie trauma.

Zenuwinklemming (sinus tarsi syndroom)

Aan de buitenzijde van de enkel, onder het enkelbot, bevindt zich de sinus tarsi. Het betreft het gewricht tussen twee belangrijke botdelen in de voet, de talus en calcaneus. Tussen deze gewrichtsvlakken loopt een holte die de sinus tarsi wordt genoemd. Deze holte wordt gevormd door de sulcus tali en sulcus calcanei. Door de sinus tarsi lopen bloedvaten, venen en zenuwen. Met name de zenuwen kunnen geïrriteerd of zelfs ingeklemd raken bij een platvoet of bij voeten die naar binnen kantelen. Deze irritatie noemen we het sinus tarsi syndroom.

Artrose enkelgewricht (BSG)

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruit is gegaan Het kraakbeen is dunner en zachter geworden. Dit proces kan in alle gewrichten optreden.