Voet | Binnenzijde voet

Scheenbeenvliesontsteking (shin splints)

Scheenbeenvliesontsteking, ook wel mediaal tibiaal stress syndroom of shin splints genoemd, is een overbelastingsblessure van het onderbeen die vaak gezien wordt bij hardlopers, militairen en mensen die sporten beoefenen waarin veel gesprongen wordt.

Jicht

Jicht is een reumatische ziekte waarbij urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten.

Zenuwinklemming (Joplin’s neuroma)

Een Joplin’s neuroma is een verdikking van de zenuw aan de binnenzijde van het grote teen gewricht.

Scheve grote teen (hallux (abducto) valgus)

Bij een hallux valgus is er sprake van een scheefstand van de grote teen. We spreken van een hallux abducto valgus als er ook een draaiing in de grote teen aanwezig is.

Artrose grote teen gewricht (MTP-1)

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruit is gegaan Het kraakbeen is dunner en zachter geworden. Dit proces kan in alle gewrichten optreden.

Morbus Köhler 1

De ziekte van Köhler 1 (Morbus Köhler 1) betreft een ziekte waarbij een klein botje (os naviculare) aan de binnenkant van de voet verminderde bloedtoevoer heeft of heeft gehad.

Peesoverbelasting (tendinopathie) m. tibialis anterior

De m. tibialis anterior, de voorste scheenbeenspier, is een spier die vanuit het scheenbeen via de voorzijde van de enkel naar de binnenzijde van de voet gaat. Het is een pees die er voor zorgt dat de voet niet op de grond klapt bij het lopen en tilt de voet als het ware op.

Verzwikte enkel

Om de enkels stabiel en stevig te houden lopen er een aantal enkelbanden, spieren en pezen rondom de enkel. Dit houdt de botstukken stevig bij elkaar en zorgt ervoor dat voet goed kan bewegen. Wanneer de enkel verzwikt is worden de spieren, pezen en enkelbanden die langs de enkel lopen opgerekt. Meestal verzwikt de enkel zich naar buiten toe. We spreken dan van een inversie trauma.

Zenuwinklemming (tarsaal tunnel syndroom)

Bij een tarsaal tunnel syndroom is een beklemming van de zenuw aan de binnenzijde van de enkel aanwezig. De tarsale tunnel is een “tunnel” waarin de peesscheden van een aantal belangrijke voetspieren lopen; de m. tibialis posterior, m. flexor digitorum longus en de m. hallucis longus.

Peesoverbelasting (tendinopathie) m. tibialis posterior

De m. tibialis posterior, de achterste scheenbeenspier, is een spier die vanuit de kuit langs de binnenzijde van de enkel naar de binnenzijde van de voet gaat. De spier heeft een belangrijke functie in de stabiliteit van de voet, enkel en het onderbeen.